İş Fikirleri

Freelance Çalışma nedir?

Günümüz artık teknoloji ve iletişim çağıdır. Teknolojinin üretime uyarlanmasıyla pek çok iş, fazla emek gücüne ihtiyaç olmadan yürütülebilir hale gelmiştir. Üretimin makineleşmesi ve teknolojinin etkin bir şekilde devreye girmesiyle, teknolojinin geliştirilmesi daha bir önem kazanmaya başlamıştır. Teknolojinin gelişimine paralel üretilen mal ve hizmetlerin tüketicilere ulaştırılması ihtiyacı da, pek çok yeni iş alanını ortaya çıkarmıştır. 

Freelance çalışma da, modern çağın gerekliliklerine uygun biçimde, birçok mesleğin bir işverene bağlı olmadan yaşamını idame ettirebilmesi ve bağımsız çalışması anlamındadır. Yeni dönem esnaflığı da diyebiliriz sanırım. Freelance çalışma ile mesainiz üzerinde daha fazla kontrole sahip olabilirsiniz.

İngilizce bir kelime olan freelance, serbest, özgür anlamına gelen “free” ile  mızrak, mızrakçı ve hatta neşter anlamına gelen “lance” sözcüklerinin birleşimi ile oluşmuştur ve serbest çalışan anlamına gelmektedir. 

Neden Freelance Çalışmayı tercih etmeliyim?

Mal ve hizmetlerin teknolojinin gücüyle yaratıcı bir tarzda üretilmesi, pazarlanması, tüketiciye hızla ve elverişli yöntemlerle, global ölçekte sunulması gibi ihtiyaçlar pek çok alanda  yeni iş alanları ortaya çıkmıştır. Aşağıda listelediğimiz iş alanları, günümüzde yaygın olmakla birlikte, sektörel olarak büyük bir ihtiyacın hala kendini koruduğu alanlardır. Sizde tercihlerinize, becerilerinize göre bu iş alanlarından birinde freelance olarak çalışabilir, evden kolaylıkla para kazanabilirsiniz. 

  • Bağımsız bir çalışan olmak için
  • Proje bazlı çalışarak, gelirinizi ve mesainizi kendiniz yönetmeniz için
  • farklı iş modelleri ve kariyer fırsatlarına her zaman hazır olmak için
  • geleceğe şimdiden hazır olmak için

Freelance çalışmayı tercih etmelisiniz. Gelin şimdi hangi uzmanlık alanlarında yaygın olarak freelance çalışma tercih edilmektedir göz atalım. Fakat öncelikle avantajları ve dezavantajlarını değerlendirmek faydalı olabilir.

Freelance Çalışmanın avantajları nelerdir?

Freelance çalışmanın birçok avantajı olduğu için tercih edilmektedir, size faydalarını sıralayacağız. Fakat öncelikle şunu bilmenizi isteriz. Hiçbir ödül, yeterince emek verilmeden sunulmamaktadır. O yüzden iş alamadığımız, müşteri bulamadığımız periyotların streslerine de kendimizi hazırlamakta fayda var. Kamu aydınlatma metnimizi sunduktan sonra, size pozitif mesajlarımızı iletebiliriz.

İş Çeşitliliği

Freelance çalışırken her yeteneğinizi pazar için takdim edebilirsiniz. Birçok farklı projede ve birçok farklı sektörde çalışma zemini elde edeceksiniz, tabii hepsi de sizin tercihiniz olacak. Böylece yeni iş disiplinleri edinebilir yada yeni yetenekler de kazanabilirsiniz. Oldukça cazip değil mi?

İş Saatlerinin Esnekliği

Freelance olarak çalışırken, projeler için vereceğiniz teslim vaadlerine bağlı olarak gündelik çalışma rutinlerinizi kendiniz belirlersiniz. Eğer sizler de benim gibi, gece sakin saatlerde çalışmaktan hoşlanıyorsanız, gündüz uyku ve yatak keyfinizi mesainin bölmesinden nefret ediyorsanız harika bir fırsat. Aynı zamanda iş ve özel yaşam dengesini kurmak da oldukça konforlu.

Mekan bağımsız çalışma imkanı

Seyahat etmeyi sevenlerden misiniz? sürekli seyahat imkanları için iş yerinizden izin almak zorunda kalmak sıkıcı oluyor değil mi? Eğer freelance çalışırsanız, yaz tatilinizde sahil kenarında dahi para kazanmaya devam edebilirsiniz. Evden çalışmak, iş ve özel yaşam arasındaki dengeyi sağlamayı oldukça kolaylaştırıyor.

Freelance Çalışmanın Gelir potansiyeli

Freelance çalışmak, işinizi doğru sunabilme yeteneğinize bağlı olarak potansiyel gelirinizi oldukça arttırabilir. Kendi işinizi yönetme özgürlüğüne sahipsiniz, fiyatlarınızı da müşterilerinizi de siz seçiyorsunuz. Kulağa cazip geliyor değil mi?

Freelance Çalışmanın Dezavantajları nelerdir?

Övgü dolu yanlarından bahsettik, şimdi de freelance çalışmanın dezavantajlarını konuşalım ki, kariyer planlamanızda risk yönetimini de doğru biçimde ele alın. Aşağıdaki maddeleri göz önüne almanızda fayda var.

Gelir dalgalanmaları: Freelance çalışmanın en büyük dezavantajı, sabit bir gelirinin olmaması. Proje ve müşteriniz değişebilir, çalışma saatleriniz de sürekli değişkenlik gösterebilecektir. Bazı aylar çok fazla, bazı aylar çok düşük kazançlar da görülebilmekte.

Sosyal Güvenlik Eksiği: Bir diğer dezavantajlardan biri de sosyal güvenlik eksiği, artık sigortanızı kendiniz ödemek zorundasınız, böylece emekliliğinizi de bireysel olarak örmek zorundasınız. İşverenler tarafından sunulan sosyal haklardan mahrum olacaksınız.

Freelance iş modelleri nelerdir?

Her bir çalışma tarzına has iş disiplinleri de mevcuttur. Belirli bir projeyi tamamlamak için yaptığınız anlaşma karşılığında ödeme alıyorsunuz, peki buradaki anlaşmaları nasıl belirleyebilirsiniz?

Proje bazlı çalışma

Freelance çalışmanın en yaygın şekli, proje bazlı çalışmadır. Ben İzmir’de yaşayan bir seo uzmanıyım, bir proje geldiğinde belirli bir süre boyunca çalışarak, tamamlayacağım bir proje ise şayet burada ücretlendirmeyi proje bazlı yürütmekteyim. Yani ücret, iş teslimi ile birlikte alınıyor. Tabii ki de iş modelleri iç içedir, burada projenizin ücretini belirlerken, diğer maddelerde bahsedeceğimiz, saatlik çalışma gibi konulardan da yöntem alacağız. Çünkü bir projenin ne kadar vaktinizi alacağı da ücretini belirleyen unsurlar arasındadır.

Saatlik çalışma

Saatlik çalışma da bir diğer yaygın çalışma şekillerinden bir tanesidir, bu modelde freelance çalışanlar işverene saat bazlı hizmet verir. Esnek çalışma saatleri diye de geçen bu yöntem, daha çok danışmanlık gibi hizmetlerde yaygındır.

Aylık retainer anlaşmalar

Aylık retainer anlaşma, proje bazlıya oldukça benzer. Belirli bir süre boyunca, bir danışmanlık veya hizmet sunumu kapsamında sözleşmeli bir çalışma yöntemidir. Freelance çalışanlara, belirli bir süre boyunca iş güvencesi ve gelir kaynağı yaratmaktadır.

Hangi meslekler freelance çalışabilir?

Aslında burada skala çok geniş fakat temel bahsetmek istersen, web programlama, yazılım, grafik tasarım, Çevirmenlik-tercümanlık, Sosyal medya uzmanlığı, dijital pazarlama uzmanlığı gibi alanlarda kendinizi geliştirerek freelance çalışmaya başlayabilirsiniz.

Freelance Çalışmaya nasıl başlayabilirim?

Freelance çalışmaya başlamak heyecan verici bir süreç olabilir, kendi işinizin patronu olmak, esnek saatlerde özgürce geçimi sağlamak oldukça cazip. Peki tüm bu ayrıcalıkları elde edebilmek için atmamız gereken adımlar nelerdir?

Yeteneklerinizi gözden geçirin; Öncelikle hangi yeteneklere sahip olduğunuzu belirleyin, hangi alanlarda uzmanlığınız veya ilgileriniz mevcut. Bu yeteneklerinizi freelance çalışmada nasıl kullanabilirsiniz?

Pazarlama stratejisi belirlemelisiniz; İyi bir pazarlama stratejiniz mutlaka olmalı, freelance çalışırken müşterilerinize bu şekilde ulaşacaksınız çünkü. Profesyonel bir marka gibi kendi işlerinizi ve hizmetlerinizi yöneterek, nasıl pazarlayacağınızı planlamalısınız. Sosyal medya hesaplarınız, blog yazılarınız veya diğer pazarlama araçları ile kendinizi tanıtabilir ve potansiyel müşterileriniz ile tanışabilirsiniz.

Portfolyo oluşturun; Potansiyel müşterileriniz ile tanıştığınızda, yapabileceğiniz işleri gösterebileceğiniz ve referanslar oluşturabileceğiniz bir portfölyonuzun olması oldukça önemli. İyi bir portfolyo, müşterilerin sizi tercih etmesini sağlayacaktır.

Bizlerin tavsiyesi ise; “Freelance çalışmaya başladığınızda, yaratıcılığınızı serbest bırakın ve uzmanlığınızı dilediğiniz gibi yerine getirmenin keyfini çıkartın”

Related posts
İş Fikirleri

Evde el sanatları yaparak nasıl para kazanılır?

Evde el sanatları yapmak, için iyi bir yol olabilir. Böylece ek gelir elde etmek mümkün.
Read more
İş Fikirleri

Evden yapılabilecek en kazançlı 10 iş fırsatı

Artık evinizde çalışarak ek gelir elde etmek çok kolay. Teknoloji sayesinde birçok kişi…
Read more

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir